Povratak

Prijelom nogu mačka nakon udarca automobila | Amputacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Mačka je udario auto i došao nam je nakon što je preživio i mogao hodati. Auto mu je slomio jednu zadnju nogu koja je počela krivo zarastati i još uvijek zarasta i na nju se ne oslanja osim baš rijetko. Druga noga je zgnječena u stopalu i jedan prst je slomljen gdje mu je otpao nokat i viri mu malo kost. Kost od prsta. I taj prst mu je baš puno otekao, i na spoju s kosti ima malo krvi. Vodili smo ga veterinaru na, te mu je propisao tablete protiv sepse i gangrene. Mene zanima što se može učiniti sa kosti koja viri?
Hvala. Aida

O:
Amputacija je indicirana ako se radi o traumi noge koja je toliko velika da se ne može uspostaviti normalna funkcija ekstremiteta ili se radi o opsežnoj povredi mekih tkiva gdje je funkcija noge izgubljena ili kod uništenih krvnih žila gdje donji dijelovi ekstremiteta ostaju bez cirkulacije te je amputacija jedini izbor.

Prognoza je dobra i životinja može proživjeti svoj normalni životni vijek.
Kolega Dragan Vešović dr.med.vet. pisao je o ovoj temi  pod naslovom Otvorena rana, primarna obrada, liječenje i zaraštavanje.

Kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. pisala je o istoj temi pod naslovom Prijelom kosti kod mačke.

Ako ljubimac staje na nogu, znači da je situacija povoljna, da u pitanju nije fraktura i da je osjet noge sačuvan, a u kojoj mjeri - teško je reći. Kost koja "viri "potrebno je prema mogućnosti reponirati i prekriti s kožom, ali je pritom neophodno ustanoviti da li je došlo do nekroze kosti jer ako je, neophodna je amputacija.

Druga noga koja zaraštava, a nije u pravilnom položaju, s vremenom će kad zaraste vjerojatno biti u funkciji korištenja za hod.

Samo kliničkim pregledom se može ustanoviti koliko je tkiva oštećeno jer uslijed poremećene cirkulacije dolazi  do nekroze tkiva, stoga je jako bitno takva tkiva odstraniti. U pravilu se odstranjuje nekrotizirani dio s malim količinama zdravog tkiva kako bismo bili sigurni da će ostavljeni dio imati vitalne funkcije. Stoga će kolega na pregledu ustanoviti koliko je narušen integritet estremiteta te prema tome i postupiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr